Rasulullah SAW bersabda: “Sampaikanlah dariku walau satu ayat, dan ceritakanlah tentang Bani Israil tanpa perlu takut. Dan barangsiapa berbohong ke atasku dengan sengaja maka bersiaplah dia mengambil tempatnya di Neraka.” (Al-Bukhari)

Bagaimana nak buat kotak komen Blogspot seperti Facebook (Siri 2)

Letakkan komen facebook ke dalam Blogspot anda

 1. Go to Blogger > Design > Edit HTML
 2. Backup template asal
 3. Check the "Expand Widget Templates" box
 4. Search for <html and just after it give a space and add this code,

 5. Kemudian cari

 6. Nota: Didalam design blog yang baru, kemungkinan ada kod seperti dibawah.

 7. Cari salah satu kod dan Paste kod dibawah selepas tag <body> atau 
  <body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>

 8. Gantikan YOUR_APP_ID dengan aplikasi ID yang telah kamu Copy pada tutorial sebelumnya. Rujuk nota sebelumnya. http://ibnushaari.blogspot.com/2016/02/bagaimana-nak-buat-kotak-komen-blog.html
 9. Gantikan MY Blogger Tricks dengan nama anda ataupun blog anda.
 10. Gantikan BLOG-LOGO-IMAGE-LINK dengan logo anda. Logo anda akan kelihatan cantik jika ianya didalam format gif dan bersaiz ->  40px by 40px . Logo ini akan dipaparkan disebelah tajuk artikel  pada profil Facebook.
 11. Gantikan YOUR_APP_ID  dengan aplikasi ID yang telah kamu saved didalam notepad. Rujuk nota sebelumnya. http://ibnushaari.blogspot.com/2016/02/bagaimana-nak-buat-kotak-komen-blog.html
 12. Gantikan http://www.facebook.com/mybloggertricks dengan nama facebook anda.
 13. Boleh ubah warna daripada light ke dark dengan menukar light ke dark
 14. Ubah saiz kotak komen dengan menukar nilai width='520'. Jangan lupa untuk mengekalkan jarak diantara saiz kotak dan footer sebanyak 10 pixels. Sebagai contoh, jika anda set saiz kotak width='600' , maka tukarkan saiz footer kepada width:590px.
 15. Sekarang merupakan masa untuk anda memasukkan komen facebook ke dalam template blog. Jadi ikuti langkah-langkah dibawah. Pastikan kotak komen blogger diletakkan dibawah setiap artikel. 
 16. Kemudian cari tag  </head> dan Paste kod dibawah sebelum tag </head>
 17. Jangan lupa untuk ubah:
  Kemudian carikan ini:


 18. Selepas itu, paste kod dibawah selepasnya,  Kalau ada yang tak faham mohon komen dibawah, admin akan bantu sekadar yang mampu.


Bagaimana nak buat kotak komen Blogspot seperti Facebook (Siri 2) Bagaimana nak buat kotak komen Blogspot seperti Facebook (Siri 2) Reviewed by Ibnu Shaari on 12:16 AM Rating: 5

No comments: